Снимка: БГНЕС

България има основание да претендира да бъде място на преговори между президентите на Украйна и Русия, но това трябва да стане в координация с Европейския съюз.

Още по темата
Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Русе.

От друга страна България беше включена в списъка на неприятелските страни, което е неудачно решение, напомни той.

Според Радев е логично да има среща между президентите на Украйна и Русия и изрази надежда да се проведе.

Неслучайно казах, че Русия може да спечели тази война, но тя не може да спечели мира, не се печели мир с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни, все повече осъзнават, че преговорите са решение, коментира държавният глава.

Той благодари на всички, които решават да помогнат с каквото могат на бежанците и не чакат държавата.

Очаквам държавата да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт, каза президентът.

Радев каза, че е посетил Кризисния център в града, в който са настанени майки с деца и те са изключително благодарни за грижата.

Той напомни и че помощта от 40 лв. на ден не се дава на украинските граждани, а на хотелиерите, които са ги подслонили за тяхната издръжка.

Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Трябва да го направим. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, медицински услуги, всички права, които има един български гражданин. Това е наш дълг, но трябва да бъде и част от нашата демографска политика, изключително важна, посочи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase