Снимка: БГНЕС

С процедури във връзка с парламентарния контрол започна днешното заседание на Народното събрание. Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Александър Дунчев ("Продължаваме Промяната") поискаха съдействие от председателя на парламента Никола Минчев за предоставяне на документи от министри съгласно процедурата в парламентарния правилник.

Александър Дунчев посочи, че вече един месец не е получил и един документ от исканите от министъра на земеделието. Да говорите с министъра и да ги даде всички тези назначения на хора в горите, призова той Минчев. По думите му, явно има огромен обществен интерес по темата, който не очаквал.

Георги Свиленски ("БСП за България") коментира, че е недопустимо да се дава възможност на "хора, които явно вече защитават интереси на горската мафия", предаде БТА.

Този представител, който излезе тук и каза, че търси документи, неговата парламентарна група има заместник-министър и по всяко време могат да ги получат, посочи Свиленски. Той коментира, че два дни сме станали свидетели на спекулации и внушения.

Йордан Цонев (ДПС) също призова председателя на НС да приведе в действие правилника на парламента. Той отбеляза, че от Движението няколко месеца искат документи от министъра на вътрешните работи. Приведете чл. 138 в действие, но го приведете безкомпромисно, призова Цонев. Няма как да продължим напред, ако изпълнителната власт „тарикатлее“ тук, допълни той.

Парламентът изслушва вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев за съдържанието на Националния план за възстановяване и устойчивост след бележките на Европейската комисия, както и за етапа на подготовка на Споразумението за партньорство за програмния период 2021-2027 г. и на оперативните програми, които ще бъдат финансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз през програмния период 2021–2027 г.

В парламентарния контрол на въпроси и питания на депутати ще отговарят вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов и министрите Николай Денков, Теодора Генчовска, Драгомир Заков, Атанас Атанасов, Александър Николов, Николай Събев, Надежда Йорданова, Асена Сербезова, Иван Иванов, Христо Проданов, Бойко Рашков и Георги Гьоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase