Музеите и галериите ще протестират днес. Причината е ниското финансиране на културните институции, което предвижда бюджетът за тази година.
 
"Протестът е организиран и ръководен от синдикатите, а Сдружението на българските музеи подкрепя всички тези действия, които ще допринесат за добруването на българските музеи. Нашето настояване е за увеличение от 50% на стандарта на българските музеи и художествени галерии спрямо 2021 година. Също така и включването на 50 общински музея, които до момента не се финансират с държавно финансиране", коментира председателят на УС на Сдружение на българските музеи Борис Хаджийски пред Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че всички музеи трябва да се финансират по един и същи начин.
 
"Тези средства са 29 млн. лева за всички 174 музея в България. Издръжката на един музей не се състои само от фонд "Работна заплата". В издръжката се включват всички режийни разходи. Ние правим и много изложби, плащаме командировъчни и пътни на служителите си. В издръжката са включени много компоненти и тези пари са за всичко това", обясни Хаджийски. 
 
"Ние сме изключително богати на културно-историческо наследство. Всички туристи, когато отидат в някой град, се ориентират първо към музеите. Така че ние трябва да създадем условия в българските градове да има музеи, за да можем да покажем това културно-историческо наследство и да се грижим за него", изтъкна председателят на УС на Сдружението на българските музеи.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase