Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Хотел-електроцентрала ще консумира с около 85% по-малко електроенергия в сравнение с един модерен хотел, но и ще произвежда собствена такава. Български архитект е директор на проекта.

"Хотелът се намира в северната част на Норвегия на втория по големина ледник, който е един от малкото растящи ледници в Европа. Проектът започна през 2016 година с цел да разтърси индустрията в недвижимото имущество и най-вече в хотелиерството с нов вид строителство", разказа изпълнителният директор на проекта арх. Ивайло Лефтеров в "България сутрин".

Той добави, че основната цел е била самата сграда да се самоиздържа и да произвежда собствената си енергия. Мощностите извън нуждите на хотела задоволяват околността.

"Ние ще сме изцяло въглеродно независим хотел. Нашата идея да създадем нов модел на строителство. Да покажем, че с много малки промени, съществуващи в момента, и нови технологии, които могат да бъдат изградени, ще можем да подобрим нашата околна среда и устойчивостта на една сграда", обясни арх. Лефтеров пред Bulgaria ON AIR.

"В момента сме ангажирали близо 41 консултанти, свързани със самото опериране на хотела. Това е една голяма машина, въпреки че хотелът е само със 100 стаи", поясни архитектът.

Лефтеров заяви, че вижда промяна в хората, бита и самите инвеститори в България относно екологичните теми. По думите му в България има потенциал за такива проекти, но администрацията трябва да заработи с частния сектор.

"В България изпуснахме тези две златни години да променим насоката и да използваме тези зелени програми, които започват да се развиват", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Асан

преди 2 години

Къдя изхвърля канализацията у морето ли Гледам хотела е насред морето :)))

19

Анонимен

преди 2 години

Поредната "сензация". Измислили са перпетум мобиле и после ще се окаже че работи на нафта. :D

18

Ясно е!

преди 2 години

До Хох- Нека аз обясня, защото наистина статията не обясбява. Хотела работи с огромни китайски батерии. Като свършат батериите ги пращат обратно в Китай и там ги зареждат използваики въглища като енергия, които пък купуват от Русия, която пък ги вади от новопризнатите автономни републики.

fallback