Снимка: БГНЕС

След среща с майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, който изразиха пред парламента недоволството си от предвидените средства за личните асистенти пред тази година, Нестимир Ананиев от ПП коментира, че системата за хората с увреждания е точена безогледно от 10 години.

Според него има конкретни сигнали и парите реално не са стигали до нуждаещите се.

„Нашата заявка като коалиция е да се насочат парите, където трябва, а не да изтичат по разни места, фирми и т.н.“, отсече той.

Още по темата

Ананиев посочи като пример добавка, която се дава към социалните пенсии, за да се мине прагът на бедност, която обаче реално отива към личния асистент.

Според него трябва да се проучат възможностите, за да може тази добавка да отиде към човека с увреждане, а не към асистента.

Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев, който също се срещна с недоволните майки и ги покани на среща следващия вторник, обясни, че от следващата седмица започва активна работа по отношение на социалните услуги.

„Има внесен законопроект за изменение в Закона за личната помощ, който ние планираме март да разгледаме в комисия. Това, което се разбрахме е следващата седмица вторник да ги поканим в комисията, на която да започнем работата по промените, които са необходими в сектора“, каза той.

Според него определени групи имат нужда от допълнително финансиране, тъй като сумите са много ниски, но промените не трябва да се правят на парче.

„Искаме да разберем проблемите в същината, в комплексност и да променим няколко закона паралелно. Тук не става въпрос само за Закона за личната помощ, става въпрос и за хората с увреждания и Закона за социалните услуги“, посочо Арабаджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase