Кадър: БНТ
fallback

Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

Oще по темата

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години“, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Лекар

преди 2 години

Говориш простотии ,точно заради парите отиват !!!Материалният стимул е водещ ,много ясно !

91

Петър

преди 2 години

На самозванците от ДБ най им спори да дават акъл, въпреки че го нямат, това е то!

90

Анонимен

преди 2 години

Виждам, че сте ме обсъждали. За информация на коментаторите, средната заплата в Швеция е 3200 евро. Стажант лекар , т.е. не дипломиран лекар почва с 3500. Специалист лекар - около 7200. Зависи много каква специалност си и къде работиш. В частни болници се печели повече. Аз лично съм си купил къща. Наемите в големите градове са около 800-1000 евро за двустаен. Данъкът е прогресивен. Колкото повече печелиш, повече плащаш.

fallback