Снимка: БГНЕС
fallback

Към момента 9 български граждани са в неизвестност след пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. За това е информирало Министерството на външните работи на Гърция българското посолство в Атина.

38 български граждани, които са били на ферибота, ще потеглят за България тази вечер с транспорт, осигурен от техния работодател.

За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи.

Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и оказват необходимото съдействие, отчитат от МВнР.

Oще по темата
В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Пожарът е избухнал в 04:25 ч. местно време в гаража на кораба, а 15 минути по-късно огънят вече е обхванал горните палуби. Екипажът осъзнал, че не може да се справи с пожара, и веднага започнал да спуска спасителни лодки.

По данни на гръцкия телевизионен канал Open спасителите съобщават, че 278 души са били евакуирани с кораби, пътуващи към пристанището на Корфу, а един пътник е бил откаран с лодка в болница с проблеми с дишането. Още двама души с неразположение са изпратени в болница след пристигането на първата група евакуирани.

Според официалните данни 290 души (239 пътници и 51 членове на екипажа) са били на борда на кораба под италиански флаг, заедно с 25 автомобила и 153 камиона.

Пламъците на ферибота се потушават от два противопожарни кораба, които го пръскат с пяна. В спасителната операция участват четири патрулни кораба на гръцката пристанищна и брегова охрана, кораб на италианската финансова полиция, два преминаващи наблизо кораба, две частни лодки, пристанищен хеликоптер, два хеликоптера на военната авиация и хеликоптер на военноморските сили. Гръцката фрегата Idra координира действията, съобщава БГНЕС.

Същевременно стана ясно, че са спасени българският и турският шофьор, които бяха заклещени на кораба в Йонийско море. Това потвърди собственикът на транспортната фирма Илиян Филипов.

Всичко за инцидента в Йонийско море вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

Вчера починаха от Ковид 100 човека.Не е приятно,че са изгорели 9 човека,даже е много тъжно,но е медийна сензация като е нещо пикантно.Явно на хората съзнанието е много объркано.Трябва всеки ден да е Траор,а не само когато починат от пожар или катсрофа или нещо друго.Все едно уважаваме тези които са загинали по.по-атрактивен начин.Много се изкривихме.

22

Анонимен

преди 2 години

гръцките кораби са най-зле

21

Ханко Брат

преди 2 години

Пак искат да ни вкарат във война с мръcните визанцийци. Врагове до гроб. Ще ги смажим тия.

fallback