Снимка: БГНЕС
fallback

Имаме инфлация от януари до момента от 4%, като главната част се дължи на скъпите оранжерийни зеленчуци и плодове. Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

За годината имаме около 12% разлика, ако сравним този 15 февруари със същата дата за 2021 г. ... Подбрали сме 27 хранителни продукта, които анализираме ежедневно, обясни Иванов.

По думите му има случаи на продажба на краставици на по-високи цени, отколкото на свинското месо.

"При свинското месо се наблюдава обратна тенденция - има спад на цената му на едро. Това се дължи на свръхпредлагането на свинско месо в Европа, но това е временно явление", посочи Иванов.

Той подчерта, че конкурентната среда в пазара на хранителните продукти е много силна и това оказва задържаща роля по отношение на бързото покачване на храните.

"Не е така в пазара на услуги и в други пазари. Всичко това се дължи изцяло на нестабилния енергиен сектор и на рязкото поскъпване на ресурсите", каза той.

Владимир Иванов прогнозира "по-скъпа пролет на пресните плодове и зеленчуци", което вече е заложено при цените на ресурсите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

Вдигат цените на доматите, за да не ги целим с домати. Усещат надигащата се вълна от гладни хора. Скоро ще ги бият с тенджери цялата коалиция от ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО. Още малко им остава.

19

Как е протестъри ?

преди 2 години

Сега по добре ли живеете от преди година ? Свалихте Бойко и извихте едни народни хора по селските мекдани. *** дрънкаше на китара.....и какво...са цъфнахте и вързахте. На ви промяна

18

Анонимен

преди 2 години

Голям рев, а заведенията препълнени и кошниците на клиентите пълни в магазините....А колите няма да спрат и като гледам даже в почивните дни е като делничен от трафик.

fallback