Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, предаде репортер на БГНЕС.

"Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване", добави Кръстев.

Тези 219 страници се превеждат, а в момента, в който бъдат преведени, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация по случая.

"Във връзка с разпространената информация в медиите от страна на министъра на вътрешните работи, че в МВР е получена информация от испанските власти по повод известния случай "Барселонагейт", наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, получени от МВР от испанските власти. Даден е срок до 11 февруари да бъдат предадени. До този момент в Прокуратурата не е постъпвала информация от МВР", обясни говорителят на Специализираната прокуратура.

Документите са поискани от Бойко Рашков след като на 2 февруари той обяви в медиите, че е получена информация от испанските власти в МВР.

"Днес постъпиха материали от Държавна агенция национална сигурност, които са на английски, но за съжаления не е посочено кой е съставителя на тези документи", каза още Кръстев. Този документ е в размер на 26 страници. Той включва снимки от медийни публикации както в България, така и в Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал допълнителна информация от кого е получена в България.

90% от действията по разследването за къщата в Барселона са приключили. Предстои анализ на информацията от превода на 219-те страници, получени от Испания.

"Не сме запознати с информацията от Испания, а тя е основополагаща, доколкото става въпрос за съмнения за пране на пари в Испания", казаха от държавното обвинение.

Проведени са разпити на всички свидетели по досъдебното производство. Всички те към настоящия момент са разпитани, включително Бойко Борисов и Борислава Йовчева.

"След като разследването приключи ще посочим дали има извършено престъпление, от кого и дали ще има обвинения. Има образувано досъдебно производство, има данни, от които може да се заключи, че може да има престъпление", казаха от прокуратурата.

Наказателно производство има само в България. В Испания е прекратено и е изпратено на Специализираната прокуратура.

"Факт е за всички правилото, че не може два пъти да има разследване за едно и също престъпление. Това дело е широко дебатирано. Както в Испания, така и в България е известно, че разследването е в Специализираната прокуратура. МВР няма отношение към него. Разследването трябва да се извърши по реда на НПК от следователи", каза ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

"На пръв прочит лично за пръв път виждам такъв материал в такъв вид, както пристигна този от ДАНС - няма автор, дата, за нуждите и целите на какво е съставен. Въпреки това сме възложили превод и без изясняване на произхода на информацията не можем да вземем решение дали данните в докладната записка могат да се приобщят към делото. В 80% от разработките на ДАНС съществува клауза ,че не могат да служат като пряко доказателство в наказателния процес", посочи Маджарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase