Снимка: БГНЕС

Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски. Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков, земеделски производител и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Причината за твърдението е изваждането на картофопроизводителите от интервенция за подпомагане на доходите, както и от друга – за подпомагане на производството на зеленчуци в планинските райони.

Според Джиков над 85% от картофопроизводителите у нас са ситуирани в планински и полупланински райони и за тези райони това е основен поминък.

„На практика българската администрация, заявявам най-категорично, каза на 2300 земеделски производители, че те от догодина остават без работа заедно с техните семейства. По изчисления на асоциацията над 5500 работници отново в тези райони, нискоквалифицирани, които са пряко свързани с отрасъла, също“, посочи той.

Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа.

„Остават само картофи за нишесте. Забележете! В България фабрика за картофи за нишесте все още няма. Всички картофи са трапезни, единици са тези, които имат сключени договори за картофи за нишесте и изнасят в Гърция или в Румъния продукцията. Това за мен е буквално престъпление. Кой има сметка от подобно поведение, какво се цели?“, коментира той.

Джиков прогнозира, че или ще се осигури български пазар за картофопроизводители от Франция, Германия, Полша, Гърция, Литва и Румъния, или възможност „за постигане на огромни търговски обеми при импорт на картофи у нас, осъществяван основно от четирима вносители“.

У нас годишно се консумират около 200 хиляди тона, уточни Тодор Джиков.

„Това означава, че четирима вносители основно ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона от българския пазар.В страната се произвеждат около 140-150 000 тона картофи“, каза той.

Тодор Джиков изтъкна, че за 12 месеца активността на българската администрация по темата се изчерпва с 1 писмо. За цялото това време производителите нито веднъж не са поканени за обсъждане на проблема.

Джиков пита какво прави както администрацията ни в Брюксел, така и тази у нас, за да защити българското производство и има ли анализ какво ще се случи оттук нататък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase