Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Разходите за храна и за консумативи, както и вноската по кредита са наложителните разходи, които трябва да платим, каза пред bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според правилото за семейния бюджет 50% от месечните приходите са за неща от първа необходимост (кредити, сметки и храни), 30% за дрехи и развлечения и 20% се спестяват.

По думите на Тошев голяма част от българите успяват да спестят около 10%, а някои, за съжаление, въобще не успяват.

„Пенсионерите са хората с най-сериозен проблем в момента заради много ниските доходи. Надявам се новото правителство да работи много в тази посока. За пенсионерите няма друг избор, те първо покриват сметките за ток и вода, след това плащат лекарствата. От което остане се оправят за храна. За съжаление, затова виждаме възрастни хора в магазините, които взимат едно кисело мляко, малко сирене и се оправят на ръба на оцеляването“, добави кредитният консултант.

Той съветва да не взимаме бързи кредити, ако можем да си ги спестим.

„Към бързите кредити трябва да пристъпим тогава, когато нуждата е наистина неотложна, за нещо много важно и сме с ясното съзнание, че ще ги върнем в много кратък срок – в повечето случаи до месец“, поясни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Наблюдател

преди 2 години

Според мене напразно се оплакват,не казват истината, защото в днешно време във всяко семейство има поне две леки коли.Отиват да пият кафе с колите си и почти всяко дете учи висше образование,а за комфорта какво да пиша? Интернет, телефон, телевизия, скара, алкохол и т.н.Когато бях дете пеша вървях от село до града.Сега колко хора вървят пеша и колко работят селскостопанска работа и то на ръка? Почти никой не учи до основно образование в големите градове, всеки продължава на по-горе.

23

Анонимен

преди 2 години

За жалост, колкото повече получавам, толкова повече харча. Преди 12 години се радвах на 1200лв. и ми се виждаха огромна сума. Днеска 5-цифри месечно не ми стигат. Не, че не пестя, напротив- около 50% отиват да се въртят из фондове, криптовалуди, акции, п2п кредити.

22

Анонимен

преди 2 години

Аз пък не мога да разбера семейства в които и двамата работят и да не могат да заделят поне 100лв на месец на страна. Истината е, че българина живее над стандарта си, не желае да се лишава от нищо, иска да притежава вещи, които не са му по джоба и поради тази причина прогресират и фирмите за бързи кредити. И всичко за едната парлама пред останалите смешници, като тях. Единствено пенсионерите за тях ми е страшно мъчно и за хората в дълбоката провинция, дето няма грам работа.

fallback