Общ преглед
Премиерът Кирил Петков поздрави младите лекари на тържествена церемония по връчване на дипломите им в зала 1 на НДК.

Бъдете горди, че сте български лекари, всички ние разчитаме на вас, се обърна Петков към новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицински университет - София.

Здравният министър проф. Асена Сербезова посочи, че младите хора са избрали една нелека професия, която обществото е натоварило с много очаквания. Тя отбеляза важността на знанията, но и на едно по-висше познание - добротата и емпатията, както и екипната работа с медици и пациенти, предаде БТА.

Да завършиш медицина само по себе си е постижение, защото лекарската професия е различна от всяка друга, заяви ректорът на Медицински университет акад. Лъчезар Трайков .

Акад. Трайков каза "Браво! " и благодари на завършващите, че са включили като доброволци в борбата с Ковид. Последните две години вашето обучение премина под знака на борбата с пандемията, имахте уникална възможност да се изправите лице в лице с едно тежко предизвикателство, което изисква мобилизация на всички нива, обърна се акад. Трайков към младите лекари. Той припомни многото учене на прага на един живот, в който ще "има успехи, но и провали, които са твърде болезнени". Той изрази убеденост, че младите хора са подготвени да преодоляват изпитания и да се радват на своите победи над болестта и над смъртта.

Тази година във випуск 2021 завършват 579 абсолвенти, като сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от тях се дипломират с пълно отличие и получават наградите "Златен Хипократ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase