fallback
 
Колекторските фирми вече ще дават възможност на длъжника доброволно да изплати задължението си в 14-дневен срок, като посочи банкова сметка или друг начин на плащане. 
 
"Според различни проучвания, размерът на тези дългове е между 3,5 и 5 млрд. лв. в момента в България. Целта на такъв закон би трябвало да бъде да създаде нормални условия дейностите по събиране на дълга да се осъществяват законосъобразно и при зачитане на правата на хората. С процедурните правила, които са разписани ясно и категорично, ще се въведе ред и контрол", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.
 
"Това е съществената част в закона. Изискването за минимален капитал, изискването за сключване на застраховка "Професионална отговорност", лицата не трябва да са осъждани и разследвани. Историята знае, че действието по събиране на такива вземания е съпроводено с упражняване на тормоз и понякога физическа принуда. В закона съществува възможност длъжниците да оспорят вземането", обясни Маргаритов.
 
Правилата за КЗП не се променят съществено. Извършват се проверки по жалби и сигнали на потребители, събират се доказателства, съставят се актове и се налагат санкции в размер от 10 до 50 хил. лева, както и двоен размер глоба при повторно нарушение. При 3 или повече нарушения на закона се заличава вписването в регистъра на провинилия се.
 
"Много важно ще бъде взаимодействието ни с органите на МВР. Целта да е има светла процедура", отбеляза Димитър Маргаритов.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

Кредит трябва да се дава след бой и да се прибира с усмивка.

19

Анонимен

преди 2 години

Всички певци и артисти станаха милионери на гърба на хората, излъгани и заблудени от техните реклами за Златната рибка. Да се забрани рекламата на тези артисти телевизионни измамници. Договорът за кредита и лихвите да важи за периода на договорения срок за връщане. След този период, да се дължи лихва, каквато се дължи за дълговете към държавата - законната основна лихва. Ако е взел 100 лева и трябва да върне 200 лева за 3 месеца, след тези три месеца лихвата да бъде основната лихва на държавата.

18

Анонимен

преди 2 години

Трябва да се смени системата за отпускане на кредити. Кредити да се дават след бой и заплахи от неизвестни мутри, а да се събират чрез реклами по телевизията на нашите артисти, певци и клоуни.

fallback