Снимка: БГНЕС
fallback
"Трагичният случай от Враца, при който загина жена, чакайки пред Спешното отделение, е показателен за цялата неадекватност на здравната система" каза в ефира на Нова тв бившият здравен министър д-р Мими Виткова. 
 
Според нея работещите в спешните звена трябва да са достатъчно квалификацирани, за да разпознават случаите. 
 
"Едно лице трябва да прецени кога има нужда от спешна намеса и кога не е време за събиране на паспортни данни. Починалата жена от Враца беше погребана дори без аутопсия", обясни тя. 
 
Бившият здравен министър изтъкна, че кадровият потенциал в болниците в малките населени места  е в тежък дефицит. 
 
"Натоварихме един куп болници в големите населени места и оголихме провинцията. Проблемите са комплексни. Вече не съществува стремежът здравеопазването в цялата страна да бъде изравнено. Спешната помощ е огледало на всичко в системата. Тя не бива да бъде товарена в несвойствени функции. Например здравнонеосигурените лица нямат друг досег със здравеопазването, освен да преминат през спешните центрове. Проблем е и масовото недокомплектоване на центровете", добави Виткова. 
 
Кадровият дефицит, финансовото обезпечаване и следдипломната квалификация са неща, на които трябва да се обърне внимание, смята още Мими Виткова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 2 години

Само системата не е виновна Ако сестрата беше проявила малко човечност Ако беше ЧОВЕК Дори с риск да загубиш и работата си

27

Анонимен

преди 2 години

ДО 34. Ако болната умре преди да е регистрирана става криминален случай. Неизвестен умира в спешното. Може да се цели прикриване на убийство. И почват следствия, писане на показания,разпити и т.н. Хайде , който не е патил да не приказва. А тази дърта комунистка Виткова преди 25 г остави стотици млади тогава лекари без специалност, като обяви 3 нулеви години.

26

Глупости

преди 2 години

ТАЗИ ЛИ БИВША ЧЕРВЕНА МИНИСТЪРКА ЩЕ НИ ДАВА РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ---ТАЗИ ПРИ КОЯТО ПАЦИЕНТИТЕ СИ НОСЕХА ЧАРШАФИ И ДЮШЕЦИ У БОЛНИЦАТА , ПРИ ВЛИЗАНЕТО ИМ ...ХА,ХА,ХААААААААА...АЙДЕ НЕМА НУЖДА !!!!!!!!!!!!!...ТАЯ ..Е СУПЕР НЕКАДЪРНА И ПРОСТА....СКРИЙТЕ Я И НЕ НИ Я ДАВАЙТЕ ДА НИ ДРЪНКА ПРОСТОТИИ..!

fallback