"Зеленият сертификат" е противоконституционен, смята зам.-председателят на парламента и депутат от "Възраждане" Цончо Ганев.

От партията атакуват сертификата в Конституционния съд с помощта на ГЕРБ и "Има такъв народ".

"Очакваме комисията, която е към министър-председателя, да заработи реално. Предполагам, че това ще се случи в понеделник. И се надявам в най-кратки срокове да вземе становище, да даде препоръка за отмяна на тези мерки, които доказано не работят не само в България, но и по целия свят. Кирил Петков и неговото правителство, заедно с неговите коалиционни партньори, следват политиката на ГЕРБ. Сутрин едно решение, на обяд го отменяме, вечерта вече имаме трето решение", каза зам.-председателят на парламента и депутат от "Възраждане" Цончо Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът от "Възраждане" припомни, че проф. Радка Аргирова препоръча "зеленият сертификат" да отпадне през март.

"В цял свят мерките са в пъти по-строги, имаме 80-90% ваксинирано население, а в същото време имаме апокалиптични ситуации в здравните системи на тези държави, които са в много по-добро финансово състояние. "Зеленият сертификат" дава отрицателен резултат. Факт е, че има деца, които не ходят на училище, защото родителите им не искат малките да бъдат тествани", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на парламента припомни, че КС се произнесе и преди година по повод акта, с който Кирил Петков беше назначен от президента Румен Радев.

"Не готвим никакви щурмове, но сме изразители на мнението на хората в България. Над 80% не само отказват да се ваксинират, но и отказват да имат каквото и да било общо, свързано със "зеления сертификат". Една част от тези, които имат "зелен сертификат", е плод на това, че са били принудени да си го купят. Ваксинирането трябва да е доброволен акт, а не принудителен", подчерта Цончо Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase