Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Краставиците достигнаха рекордни цени. Между 6 лв. и 7,50 струва килограма в различни търговски обекти. Според производители драстичното увеличение се дължи на високите цени на електроенергията.

В оранжерия край село Татарево се отглеждат около 7 дка краставици. Парникът се отоплява със специален котел със слама. Въпреки това обаче сметките за ток за декември са скочили неколкократно.

"Много разходи, тази зимна реколта я правим само и само, за да задържим работната ръка. Токът е увеличен три пъти, толкова са се увеличили и торовете", сподели производителят Димитър Желязков.

В подобна ситуация с непосилни разходи са много от производителите в България. Голяма част от тях вече са се отказали от производството, а българските краставици изчезнаха от пазара.

"Когато не ти излиза сметката, когато си вътре всеки месец, колкото и да си вложил – затваряш я. Повечето колеги в момента прекратиха дейност, за да им е по-малка загубата", коментира колегата му Милен Дачев.

Произведените краставици от Татарево потеглят към стоковите борси и тържища на цена между 5 и 5,30 лв. за килограм.

В някои хипермаркети обаче цената вече достига до 7,50 лева за килограм. Земеделските производители предупреждават, че се очаква и скок при цените на други зеленчуци, отглеждани в оранжерии.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 2 години

Е Подмяната е на власт не е лошият Борисов Радвайте се и купувайте С Вас съм фигуранта ви каза в предизборната си кампания потърсете го неговите гласоподаватели

38

баба мара

преди 2 години

много просто няма да купуваме скъпите зеленчуци как бързо се отказахме отмаслото яицата и млякото на ред е хляба

37

Анонимен

преди 2 години

Толкова е цената и в Дания ,Копенхаген ,един от най-скъпите градове в света .До там ни докараха ,с цена на краставици колкото в Дания където заплатите са около 4000-5000 лева чисто след данъци,за средни заплати говорим обаче .Това са масови доходи .Благодарете на ЕС ,те ни докараха до тук ,Европейския съюз който чрез ЕЦБ твърди че инфлацията била преходна и щяла да отшуми

fallback