Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за електронното управление /ЗУЕ/, които предвиждат закриването на Държавна агенция „Електронно управление“ /ДАЕУ/.

Всички правомощия, които упражнява председателят на ДАЕУ, ще бъдат възложени на министъра на електронното управление.

Промените се налагат заради структурата на новото правителство - от Министерството на транспорта и съобщенията отпаднаха информационните технологии, а отделно беше създадено Министерство на електронното управление.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов призна, че проблемът с квалификацията на кадрите, които се занимават с този вид иновативни политики, съществува, но има инструменти, с които да се реши този казус.

Той добави, че „Информационно обслужване“ е основен партньор в случая.

Любомир Каримански от ИТН припомни, че „Информационно обслужване“ е било в основата на много скандал. Заради това той настоя, че трябва да има ясен механизъм за контрол, за да не се повторят такива случаи.

„Аз нямам доверие в прозрачността на всичко онова, което става в „Информационно обслужване“ и заради това искам да знам как и по какъв начин ще се организира дейността на „Информационно обслужване“ и какви контроли ще има“, каза той.

Божанов обясни, че киберсигурността ще бъде на най-високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase