Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Премиерът Кирил Петков заяви, че Бюджет 2022 е на растежа. Днес министрите обсъдиха основния финансов закон на държавата на онлайн заседание.

2.5% от БВП ще бъде дефицитът без ковид мерките, а с тях 4,1%. Това означава, че бюджетът финансира изцяло инвестициите, иначе би бил в излишък. Тази година ще инвестираме много сериозно, 8,2 млрд. в капиталови инвестиции, отделно инвестираме в човешки капитал, обясни Петков.

За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли, ще инвестираме 70 млн. лв. в нови градини, в по-високи заплати на учители, които ще бъдат 125% от средната, в социална политика - няма да има пенсионер под линията на бедност, каза още премиерът.

Петков засегна и част от горещите теми от последните дни.

Уволнението на съществуващото управление на "Булгаргаз" е, че вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които са взели, резултират във високите цени на газа, подчерта Петков. Той посочи, че сме се отказали от по-евтин доставчик, предпочели сме по-скъп и разликата се поема от потребителите.

Премиерът каза, че МВР работи много целенасочено и очаква да има обвинения в следващите дни. Граничи на нахалство, граничи на саботаж, взети са безумни решения по безумен начин, каза Петков.

За цените на тока премиерът каза, че фактурите за небитовите потребители през февруари ще бъдат значително по-ниски, защото ще включат компенсациите за декември и януари.

Премиерът посочи, че министерствата имат 6 месеца за предложения за по-ефективно управление. По спорната тема за минималната заплата между работодателите и финансовия министър, Петков каза, че всички трябва да работят ефективно - и държавата и частният сектор.

Не е нормално да не можем да поддържаме 710 лв. минимална заплата, ако това е проблем за някой, това е проблем за всички, коментира премиерът.

По думите му 710 лева е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Производителността на българския работник е малко над 50% от средноевропейската, а минималната работна заплата е 2% от средноевропейската, каза Петков и посочи, че българските работници са по-ефективни, отколкото им се плаща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase