Снимка: Pixabay

Ново поскъпване на цената на хляба с 20% предстои в Бургас, каза председателят на Сдружението на хлебопроизводителите в града Димитър Людиев.

Първото поскъпване на цената беше в средата на декември, но заради три пъти по-високите цени на тока и газта сега предстои нова промяна в ценовата политика.

Въпреки компенсациите, които изплати правителството за месеците октомври и ноември, заради високите цени на тока в Бургас цената на хляба скочи с 20% преди Коледа.

Така най-евтиният и най-търсеният хляб от 1 лев стана 1,30 лева. Сега хлебопроизводителите подготвят нова промяна с още 20% и цената трябва да прескочи шоковата бариера от 1,50 лева, каза Людиев.

Изплащането на компенсации за един месец не решава проблема, заяви той и посочи като пример, че операторите не разсрочват сметките за ток и газ, а искат веднага да се платят.

В малката пекарна, в която Деница Георгиева прави занаятчийски ръчен хляб с квас, цените също са тръгнали нагоре. За да компенсира високите сметки за ток, тя стои на студено, без да включва отоплителни уреди в пекарната. Иска се голям ентусиазъм, за да се занимаваш с бизнес в България, споделя тя пред БНР.

Нови по-високи цени на хляба се очакват от началото на месец февруари. Така от един 1,30 лева сега цената ще скочи на над 1,50 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase