Снимка: Bulgaria ON AIR

Възобновяване на дейността на работната група "Превенция на насилието и злоупотребата над деца" поиска председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Идеята идва след зачестилите случаи на насилие над деца в последните дни.

Лилова е изпратила писма до отговорните институции – министерства, национални комисии и организации, които участват в състава на групата.

Председателят на ДАЗД отбелязва, че е наложително да се започне работа по изготвяне на план с дейности от всички компетентни органи за превенция на насилието.

"Сигурна съм, че ще намерим общите решения, за да постигнем нашата главна цел – безопасен и спокоен живот без насилие за нашите децата", казва още д-р Лилова.

Последните събития и случващите се злоупотреби с деца, включително и в интернет, ясно показват нуждата от създаване на нова програма, която да предлага решения на актуалното състояние. Нужно е и координиране на усилията и комуникацията между държавните органи, регионалната и местна власт, представителите на професионалистите, работещи с деца и гражданското общество във връзка с необходимите мерки за превенция на насилието във всичките му форми.

"Очевидна е необходимостта от разработване на нов стратегически документ, който да почива да данни и анализ на настоящата ситуация. Трябва да се отчетат и новите предизвикателства породени от Ковид кризата", обясни председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 месеца

Решението е ТВУ за неграмотните *** ,пръкнати от чалгари.Затвор с общественополезен труд и учене.И всеки знае,такива бавно се оправят,не става с 3-4 месеца,а с години.

3

РАДЕВ - АГРЕСОРА..

преди 3 месеца

Децата го гледат и се учат...... С лакти и агресия към фалшива кариера..... ...Генерала погуби още едно поколение

2

Lora

преди 3 месеца

Доста са закъсняли ДАЗД с мерките. Всички държави с добра политика и услуги за закрила на децата отчетоха нарастване на насилието над деца след началото на КОВИД пандемията и налагане на лок даун мерките и въведоха редица мобилини и онлайн услуги по превенция и подкрепа, засилиха контрола. У нас се сещат след 2 години. Да си го кажем отново - децата не гласуват, за това винаги остават последен приоритет.