Снимка: БГНЕС

Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хиляди граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС.

Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност, припомнят от здравното министерство.

Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.

Справка, извършена днес, 24 януари, в Регистъра за ваксинация показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.

Лицата, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 3 месеца

Ваксажийчетата пак на опашката, тоя път с 2 бустера, нали са примерни европейци.:D

46

Анонимен

преди 3 месеца

от коментарите разбирам че някои ги е яд че се прецакаха!Дреме ми за бустера дори и да трябва да го купим нали не съм си прецакал имуната!

45

Факт

преди 3 месеца

Значи Бойко Борисов е успял да ваксинира 93 хиляди човека, а след това служебните правителства са ваксинирани 1,9 милиона човека. Кой провали ваксинирането в България....