Снимка: БГНЕС

Жилищата в България продължават да поскъпват, отчита Евростат.

Имотите в страната са поскъпнали с 3,2% за последното тримесечие на миналата година спрямо предходното. Почти толкова е и средното увеличение в Евросъюза, предава bTV.

От 2010 г. до третото тримесечие на миналата година цените на имотите у нас са се увеличили с 43%. При наемите обаче увеличението е доста по-малко – 16 %.

Все пак страната ни е далече от ръста в увеличението на цените на имотите в страни като Естония например, където за същия период поскъпването е над 140%.

Значителен ръст има и в Унгария и в Люксембург. В същото време в Гърция, Италия, Кипър и Испания, имотите са поевтинели.

Според кредитните консултанти у нас все още „имотен балон“ няма. Експертите обаче предупреждават да се внимава все пак при купуване на имот с цел инвестиция – доходността от наема може да не е такава, каквато купувачът очаква.

 

Коментари Напиши коментар

122

Анонимен

преди 7 месеца

До ГотинСметни си и лихвите, готин :) Ама хубаво си ги сметни.

121

Анонимен

преди 7 месеца

жилищата са повече от населението

120

Готин

преди 7 месеца

До #140. Ти не си стъпвал в банка! При вноска от 3000 лв./мес. за 25 години, трябва да си купил имотче над 650 000 лева, по днешни цени. Явно не си наясно, че имоти няма да поевтинеят ако няма непреодолими бедствия и след тези години цената ще бъде над стойността от 900 000 левчета. Математика и опит, баце!