fallback

Прецедент у нас по време на донорска ситуация - два годни за трансплантиране бъбрека от 63-годишен донор останаха без реципиенти, след като 9 души от списък с 30 се оказаха неподходящи.

"На практика от извиканите 6 души ние няма да можем да трансплантираме нито един, а в един от случаите потенциална реципиентка се отказа", заяви д-р  д-р Николай Хубанов – координатор на Александровска по трансплантации.

От медицински надзор отказаха коментар за Bulgaria ON AIR. Все пак стана ясно, че има отправено запитване към Румъния да вземат бъбреците, но са получили отказ. И така трансплантацията не се осъществява.

Лекарите са категорични, че до 12 часа след изваждането на органа може да се извърши трансплантация, по-късно има риск органът да бъде отхвърлен, за това се подбират хора от регион близък до София.

"Цинизмът в ситуацията е, че при 1000 чакащи за трансплантация, два бъбрека заминават в кофата за отпадъци", заяви Тодор Мангъров - председател на пациентска организация. 

За щастие черният дроб на донора е успешно трансплантиран във ВМА след 7-часова операция, направена от проф. Никола Владов и неговия екип.

"Пациент на 53 години с напреднали чернодорбна цироза, крайна фаза, първи в листата на чакащите, повикахме го, отзова се", каза проф. Никола Владов.  

Според него това е единственият шанс за много пациенти да живеят нормално.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ФАКТ

преди 2 години

Зашото никой не е занесъл голям бял плик на фигурантския съветник!!!

9

Анонимен

преди 2 години

значи предлагат то на румъния а не извикат от другите краища на българия каква организация имат тия , че не работи

8

9

преди 2 години

Котка..... всички сме експерти по всичко. Как ги изчисли 25 години. Или най Иван на пейката дето жули бира ти обясни че неговия толкова изкарал ама бил от брат му близнакДруги експерт адмирира как жената била взела правилно решение то не било наложително ..не е бе всеки 3 дни е на диализа

fallback