Снимка: БГНЕС
Предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през ноември 2021 г. оборотът на търговията на дребно, без да се включва търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, нараства с 0,5% спрямо предходния месец.
 
През ноември оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 6,7 на сто над равнището на същия месец на 2020 г.
 
През ноември 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетено увеличение на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9,9%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 9,6 на сто) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4,1%).
 
В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистриран ръст при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 21,9 на сто, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 10,4%. 
 
Понижение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 14,3 на сто, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase