Няма теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ и не е имало, заявиха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Божидар Божанов, министър на електронното управление, на брифинг днес в Министерството на правосъдието.

Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона, уточни Йорданова.

Ние сме направили анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона и подготвяме законодателно изменение, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам, каза тя.

На въпрос как се е стигнало до това някой да нарече това "теч на информация", Божанов обясни, че в сила от началото на януари е едно изменение на закона за регистър БУЛСТАТ, което сменя  идентификационния код, с цел по-малко лични данни да бъдат публични.

Поради това много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключението, че личните им данни са там. Те са там от 15 години, но сега повече хора са разбрали за това, смята министърът на електронното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase