Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Енергийната криза, ковид кризата и икономическите проблеми от нея, социалните проблеми, които притиснаха хората имат обективни причини, но и субективни фактори, коментира вицепремиерът Корнелия Нинова.

Обективните са световните пазари и борси, но има и субекти, които ще се опитат да трупат печалби на гърба на хората в тези трудни времена, отсече тя.

Още по темата
Нинова увери, че ролята на управляващите е да покаже, че държавата стои до гражданите и ще ги защити от нелоялни търговски практики.

„Обявихме, че защитата на потребителите ще е приоритет за правителството. Първото, което предприехме, издадохме заповед чрез КЗП, с която спряхме намерението на мобилните оператори да повишат цената на услугите си. Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията от колекторските фирми“, каза тя.

„България няма законодателна уредба на събиране на вземанията и това е огромен проблем, че нерегистрирани неизвестни фирми ходят по села и градове, притискат хората събират лихви, които не им се полагат и тормозят хората“, отсече тя.

Нинова съобщи, че в БНБ има регистрирани 17 фирми, които могат да събират кредити, оттам нататък има около 40 фирми, които са нито регистрирани, нито доказали капитал, но ходят из страната и тормозят кредитополучатели.

„Това не може да остане така. В най-скоро време ще предложа от името на МС законова уредба. Ще има отпор и вече го усещаме. Вчера пред съвета един от експертите каза, че това е интерес, който се движи между 4-5 милиарда лева и от нас зависи дали за пореден път този въпрос ще бъде заметен“, отбеляза Нинова.

Тя добави, че МС ще постави на вниманието на НС и въпроса за частните съдебни изпълнители и за евентуални мерки срещу спекула на пазара и нерегламентирано повишаване на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase