fallback

 

За първи път се провежда открито допитване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г. Предложения за кампанията "Думи на годината" се приемат до 123 януари във Facebook страницата на платформата за грамотност "Как се пише?". 
 
"Изборите бяха доминиращи за обществения живот през изминалата година. Не се съмнявам, че думата "избори" ще бъде една тези, които ще изберем за Топ 10. "Промяна" е друга знакова дума, която се предлага от все повече хора. Както и "преценям". Тази некнижовна дума се налага в обществения разговор и не виждам как можем да игнорираме този факт. Тя започва да означава "преценявам", но без да имам достатъчно компетентност в конкретната сфера", заяви създателят на платформата д-р Павлина Върбанова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Кампанията преминава през три етапа, а част от журито са доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Константин Вълков. 
 
Все още "криза" не е предложена за дума на годината.
 
"Но я има думата "суверен" - тя придоби популярност, тъй като един политически лидер я използва доста често. Тези думи ще ни покажат кои са били основните теми за обществото през изминалата година", добави Павлина Върбанова. 
 
"Нямаме време да обмислим речта си, в социалните мрежи хората бързат да изстрелят думите. Това съдейства за ниския контрол върху нашата реч. Контролът върху правоговора също не е много силен", отбеляза филологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Svetla

преди 2 години

Добавям простотията, която Буци сътвори, а неграмотните *** подеха като седесарска песен : " СРУТИЩЕ" вместо " СВЛАЧИЩЕ" !

18

Анонимен

преди 2 години

По-подходяща е "геноцид" за 2021. За 2022 - "Казахстан". Да се вижда действието и последицата, да са в логична връзка, все пак.

17

Анонимен

преди 2 години

До 7 и 9... А когато дпс дълги години бяха с вас, бесепаджиите, нямаше проблем, нали?! А сега яко ревнувате.

fallback