Енергийната криза у нас се задълбочава, а бизнесът иска от правителството среща заради скъпите ток и газ.

"Тенденцията е по-скоро да се върви, макар и с бавни темпове, в посока надолу. Това, което се случи - "Булгаргаз" поиска 30%, можеше по по-интелигентен начин да стане. Просто 15-16% този месец, следващия месец да не пипат цената и всичко щеше да бъде много по-добре. Чух, че следващия месец ще падне цената с 32%. Това е показно, че някой не си върши добре работата", посочи енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Една от задачите на "Булгаргаз" е да върви плавно нагоре или надолу цената, за да няма сътресения, убеден е той.

"Те трябва да вършат някаква работа в услуга на обществото. Има едно нещо, което е важно в спора трябва ли да се взема азерски газ, може ли да се взема. Забравя се един много важен регламент - за прозрачност на пазара, който КЕВР изобщо не прилага обаче", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него "лесно поправими са поразиите, които ще нанесе мораториумът", с едно решение на КЕВР. "От 1 януари новата прогнозна цена - 293 лв., ще даде възможност при едно бързо прекратяване на мораториума да се направят поносими цените за електрическа енергия по друг начин за бита", изтъкна още енергийният експерт.

Според Божков е имало възможност да се запази цената за битовия потребител - което е основната цел на мораториума, като се увеличи производството на атомната електроцентрала за бита в частта "регулиран пазар".

"Трябваше да се увеличи с едни 2 млн. мегаватчаса производството на атомната централа за бита, като едновременно с това се увеличи и цената на мрежовите услуги за операторите", уточни енергийният експерт.  

Тази мярка обаче щяла да провокира по-ниска ликвидност на свободния пазар и оттам - още по-високи цени на нерегулирания пазар, добави Начев.

И двамата са на мнение, че има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се "обезвредят".

А ако мораториумът не падне в края на януари, това означава, че има голяма криза за правителството, с която то не може да се справи, смята Начев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase