Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

"След Ивановден ще започнат проблемите. Ще има натиск върху личните лекари. Февруари месец ще е е месец на Омикрон. Омикрон от 15-20 януари ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, но вълната на Омикрон ще приключи в края на март", прогнозира математикът проф. Витанов пред Nova News.

Според него 10 000 заразени с коронавирус на ден е оптимистичен вариант.

Като контролен пример проф. Витанов даде един милион заразени в края на вълната - март месец, и 33 500 смъртни случая. За него ще е оптимистично да сме под тези две числа

Математикът вярва, че смъртността в България постепенно ще пада. Той обеща да даде точни изчисления относно COVID и развитието на пандемията след 15 януари.

Oще по темата
"Задължителна трябва да бъде ваксинацията срещу COVID-19 за някои сектори - здравеопазване, администрация, държавни учреждения - те трябва да дават пример", смята пък проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Според него новата власт трябва да приложи мерки, които българите да са готови да спазват, защото те спасяват човешки живот.

"Омикрон се разпространява много бързо. Противодействието е ясно - ваксинация, мерки, дистанция. Маската не дава много големи предимства, но в малки пространства е задължителна, важно е разстоянието межжду хората", добави той.

Проф. Момеков е против икономически стимули за имунизация, тъй като хората сами трябва да стигнат до разбирането за предпазване на себе си и околните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

Анонимен

преди 2 години

А бре пла-ши-пу-тарник.Вземи зараси се легни,*** и не освободи от досадното си присъствие. Същото се отнася и за тея дето му дават публичност на това болно същество от снимката. А сега.. трийте това ви се отдава много добре.

205

Професор Плъхов

преди 2 години

Абе Витанов, омръзна на всички с твоите пелтечения като настъпен пор, бягай се изкъпи, че всички болести произлизат най-вече от простотия и лоша хигиена.

204

ДМнение на експерт

преди 2 години

В България медийното преекспониране на всеки нов вариант на коронавируса стана лоша традиция. Обичайно старт за поредната доза дават т.нар. математици.Техните апокалиптични прогнози досега нито един път не са осъществени, но ме иите продължават да им дават гласност, негодува д-р Сергей Иванов. Гражданите трябва да са наясно, че нито един от математиците няма експертни познания или какъвто и да е опит в епидемиологията ивирусологията.

fallback