Снимка: БГНЕС

Ежедневно над 600 души имат нужда от кръвопреливане.

Както преди пандемията, така и сега, даже в по-голяма степен, в България има недостиг на кръводарители, каза Стефка Попова, председател на УС на Българската организация за доброволно кръводаряване, пред БНР.

Тя уточни, че мъжете могат да даряват до пет пъти годишно, а жените - до четири пъти, като задължителният интервал между две кръводарявания е 60 дни.

Според нея в началото на пандемията отливът на кръводарители се е дължал на стреса и неяснотата.

"Сега по-скоро поради различни обстоятелства - било то боледувания, било ваксинации, било притеснението, че някой близък може да има нужда и, така да се каже, да си пазим кръвта, за да можем да помогнем на наш близък. Системата ни е до голяма степен опорочена чрез принудата на близките да търсят дарители", обясни Попова.

Българската организация за доброволно кръводаряване е разработила мобилното приложение "Дари кръв". От миналата година там има над 1200 регистрирани кръводарители от цялата страна, поясни Стефка Попова. По думите ѝ това е възможност да се намери кръв, без да се опира до нелегална търговия и покриване на противопоказания, за да се помогне на близък човек.

При поставянето на РНК ваксина трябва да се изчака минимум 48 часа до 7 дни, независимо след коя доза, преди да се пристъпи към кръводаряване. При векторните ваксини е важно да се изчака 28 дни след ваксиниране, олясни Попова. По думите й това допълнително редуцира моментната бройка на потенциалните кръводарители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase