Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Обезценяването на парите ще увеличи още повече броя на имотните сделки догодина, защото хората ще се стремят да спасят спестяванията си. Това ще увеличи най-вече сделките с жилища ново строителство, което от своя страна ще увеличи и броя на проектите, които ще се появят на пазара, заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителна директорка на най-голямата имотна агенция в страната - “Адрес”.

Според нея Европейската централна банка няма да рискува икономиката и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. В момента лихвите по ипотечните кредити у нас, както и в повечето страни членки са на исторически най-ниските нива. Но стремежът на хората да спасят спестяванията си от обезценяване ще доведе до това, че в предстоящите 12 месеца ще се увеличи делът на сделките с пари в брой.

Другата очертаваща се тенденция е да се увеличи делът на двойните и дори тройни сделки, т.е. когато хората продават един по-голям имот, за да купят два по-малки или обратното, пише "24 часа".

Според Тенекеджиева най-вероятно и през 2022 г. ще има лек ръст на цените и известно покачване на броя на продавачите, защото много хора, които са купили жилища със спекулативна цел, ще преценят 2022 година като най-подходящата да ги продадат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Спукани Балони

преди 2 години

Поредната статия писана от брокери, за да засилят силно намалелите покупки на имоти, породени от лудите им и безмислени цени! Докато пиша това, излезе заглавие в световните медии, че ФЕД ще вдига 3 пъти лихвите през 2022г. Авторите на тая статия знаят за това, поради тая причина се опитват да измучат колкото се може повече от пазара! Тъжно ни става за неразумните купувачи, които предстои да бъдат посетени от Банки и Частни Съдебни Изпълнители! Сега се заформя обира на ВЕКА! Мислете и внимавайте!

68

БАЛОНЪТ ЩЕ СЕ СПУКА

преди 2 години

СКОРО БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА !!! ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!!

67

Анонимен

преди 2 години

Просто изчакайте още 3 седмици да излязат резултатите от преброяването на населението! Когато брокери ви казват, че трябва да бързате - недейте!

fallback