България е оценена с 68% по скалата за "идеалната" държава, в която може да се лекува стерилитет. Специалистите у нас обаче вече година и половина работят без правила. 
 
"Наредбата регламентираше асистираната репродукция. В момента нямаме никаква нормативна уредба. В нея имаше правила и за донорството, не само на яйцеклетки", уточни председателят на Сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ще сигнализираме Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Трябва да има подходящо законодателство. Липсата на нормативна уредба у нас нарушава 5 директиви на Европейската комисия. Медицинските работници не са защитени, когато работят без всякаква уредба. Няма разписано какъв брой ембриони могат да бъдат имплантирани в жената. Не са защитени и пациентите. Ако нещо се случи по време на инвитро процедура, те нямат на какво основание да си търсят правата", заяви Сарафова.
 
У нас 10-15 от всички двойки, които имат проблеми със забременяването, стигат до асистираната репродукция.  
 
"Неслучването на забременяването може да се дължи на обикновен хормонален проблем. Влияние оказва начинът на живот, по-късно жените започват да мислят за деца. Жени на 45 г. се изненадват, че не могат да забременеят, а според тях изглеждали като 35-годишни. Биологията не е математика, 2 и 2 не е 4", припомни експертът.
 
В България лечението на стерилитет е с много добри показатели основно заради фонд "Инвитро". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase