Снимка: БГНЕС
fallback

Успешен летен сезон, в който туризмът е възвърнал своята жизнеспособност, отчита Министерството на туризма.

Във втория мандат активната работа по приоритетни пазари за съживяване на туризма и подготовката на зимния сезон продължи, а в контекста на пандемията беше поставен акцент върху здравния туризъм, посочват в документа от ведомството.

Изминалият период показа, че в много трудната за туристическия бизнес 2021 г. започна процесът на възстановяване на туристическия поток. За периода от началото на 2021 г. до началото на декември включително, общият брой на туристите в местата за настаняване в България вече е близо 6 млн. по данни от ЕСТИ. За  сравнение, през цялата 2020 г. туристите в местата за настаняване бяха над 4,5 млн. по данни от ЕСТИ.

Ръст на туристическите посещения е налице и в периода 16.09.-05.12.2021г. спрямо същия период на миналата година. По данни на ЕСТИ общият брой на туристите в местата за настаняване е 848 955, което е с близо 10% повече от туристите за същия период на миналата година. Сериозен е ръстът на чуждестранните туристи, посетили България през есента - 215 715, което е с 43,6% повече от есента на миналата година.

Съществуващите схеми за държавна помощ бяха продължени, за изключително кратко време бяха разработени три нови - на стойност общо 66 млн. лв. от отпуснатите допълнителни 70 млн. лв. за туризъм, гласувани от Народното събрание в края на предходния мандат. Средствата по първата, отворена вече схема, се очакват в края на декември или първите дни на януари 2022. Подготвят се и 4 млн. лв. държавна целева помощ в подкрепа на екскурзоводите.

Като част от приоритетните политики на министерството, беше даден сериозен тласък на концепцията за туристическото райониране на дестинация България като сбор от 9 специфични туристически района със самостоятелни организации за тяхното управление. Важно постижение бе усилието българският туризъм да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени бяха редица законодателни промени, както и бе поставено началото на процес по създаването на Гаранционен фонд, отчитат от министерството.

В същото време, от създаването на министерството на туризма България не е имала толкова видима експозиция на международната сцена, каквато през последните 7 месеца по време на работата на служебния кабинет, след като беше активизирана работата в Световната организация по туризъм, а първата стъпка в тази посока бе, че през юни страната ни стана заместник-председател за период от 2 години на Регионална комисия "Европа" на СОТ към ООН, отчитат още от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

И аз мисля че беше успешен сезона, всеки ден бях на Албена на аквапарка и винаги беше препълнено, сигурно защото аквапарка на златните беше затворен. Плажната ивица на Варна беше пълна както всяка година, единствено по ресторантите се излагаха и сервираха буламачи, на кораба във Варна се опитаха да ми пробутат развалени скариди, на едно капанче на алеята развалени миди, единствено на Хапи беше супер, редовно се хранех там.

17

Лекарства за нос

преди 2 години

ако са писали държавната пара дето измъкнаха с фалшиви документи за щети от ковид като приход ще е още по добре даже. мислим, че като им е успешна годината, е редно да върнат дотациите, и Ъндъртейкъра да се скрие от зомбивизора

16

Лекарства за нос

преди 2 години

какъв ли е процента ваксинирани при комшулука?

fallback