Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда" и се надявам, че след разговори по време на Европейския съвет, ще получим толеранс, за да покажем, че ние имаме желание да се справим. Това заяви номинираният за министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред журналисти в парламента. Сандов посочи, че негов ключов приоритет ще бъде посещението му в Брюксел следващата седмица, където ще се състои Съвет на министрите по околна среда.

Ще се опитам първо да облекчим ситуацията с наказателните процедури спрямо България в сектор околна среда, каза той.

Като конкретни задачи, Сандов открои конструирането на политически кабинет и анализ на най-спешните мерки. Той посочи, че като председател на Комисията по околната среда и води в предходния парламент се е запознал с всички наказателни процедури спрямо България.

"В някои от случаите става дума за елементарни действия, за които не е имало политическа воля да бъдат изпълнени. От друга страна има неща, които са свързани със законодателството и хармонизиране на българското законодателство с европейското", коментира Сандов. Той изрази надежда скоро да се формират постоянните парламентарни комисии.

Сандов подчерта, че не трябва да се гледа на Зелената сделка като на някакъв проблем, който възпира България. Относно въглищните централи в Маришкия басейн, Борислав Сандов каза, че технологиите за улавяне на въглероден диоксид били изключително скъпи.

"Ще излезе по-евтино, ние да плащаме на тези хора, без да работят, отколкото ние да прилагаме тези технологии", коментира той. Сандов каза, че могат да се използват всички алтернативни източници, но нямало да бъде справедливо, ако бъде направен толкова бърз завой. "Затова ние трябва да покажем какви са възможностите, какви са алтернативите, да начертаем план и да може всеки да е спокоен, че няма да остане извън борда", увери Сандов, цитиран от БТА.

Според него въпросните централи ще затворят доста преди политическото решение, тъй като чисто икономически, те нямало да издържат. "Цената на квотите на емисии вече мина 90 евро. Това няма да е политическо решение, това ще бъде чисто икономическо решение. Затова е важно е ние да имаме план", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase