Снимка: БГНЕС

"Длъжен съм да дам пояснения за нападките от прокуратурата, че им е отказван натиск. Заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск срещу прокурорите. Не съм използвал обидни думи срещу тях. Поводът за срещата ми с тях беше, че работещите по случая служители ми докладваха, че в рамките на 4 дни не може да се разпита обвиняемият, който е готов да разкаже цялата схема и най-вече на кой и по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 53 милиона лева. Лицето е заявило и изказало готовност да говори", каза директорът на ГДБОП Калин Стоянов на брифинг в МВР за обвиненията на прокуратурата, че им е оказвал натиск. Според него единият от наблюдаващите прокурори по делото е заявил, че не го интересува какво ще говори този човек.

"Затова отидох в службата да разговарям с прокурорите. Изказах лично мнение пред тях как бих постъпил - че бих направил всичко, което е необходимо за човека, който е готов да разкаже за схемата. Ако това е натиск, аз съм безкрайно учуден", каза Стоянов. Разговорите му с прокурорите били след като обвиняемият и неговият адвокат си тръгнали. "Учудени бяха защо не им се дава възможност да говорят за втори път. Сега има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП.  Защото искаме да стигнем до края", категоричен е Стоянов.

"Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме. Включително ставаме лични шофьори на прокурорите, защото те не знаят къде е сградата на ГДБОП", каза Александър Анастасов, който работи в Икономическия отдел на разследващите от ГДБОП.

От МВР прочетоха и комуникация между техни служители и прокурорите във вайбър. "Там става ясно, че те не знаят къде е ГДБОП. "Той ще чака, не аз него. Ако иска да говори, ако иска да не говори", написала една от прокурорките.

От МВР твърдят, че има основания в службата да се образува преписка за осуетяване на наказателно преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase