Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Почти двоен ръст при обявите за работа се наблюдава за последната година, като най-търсени се оказват специалистите в администрацията и IT сферата. На фона на пандемията: вече всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Работата от вкъщи става все по-популярна. Това са позиции в административни и обслужващи дейности, както и в сектора на аутсорсинг индустрията, търговията и продажбите.

"Това, което се вижда е предимно в администрацията - търсят се административни служители, сътрудници и хора, които имат богат и значителен опит в комуникацията с хора. Вижте, определено тенденцията в момента е работа от вкъщи, а относно търсенето на кадри се търсят във всяка една сфера", обясни специалистът в Агенция за подбор на персонал Йоана Негрова.

Реално на фона на двойно повече обяви за работа, специалисти все пак се намират трудно.

Невен Боянов е управител в обучителна фирма за информатика и роботика. Споделя, че има недостиг на кадри с познания в технологиите.

"Голяма част от специалистите отиват в София или в чужбина и тук е много трудно да ги привлечем. Много малко хора се връщат обратно във Велико Търново след като са завършили тук. Като цяло не би трябвало да има разлика в заплащането, ако работиш една и съща работа в София и Велико Търново, но на практика не е така", подчерта пред Bulgaria ON AIR управителят на организация в сферата на образованието Невен Бояновц.

Оказва се, че пандемията е помогнала на хората с добро образование и опит от малките населени места да останат по домовете си и да работят към големи международни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Търсят се:

преди 2 години

инженери по свръхсветлинни двигатели;оператори на машини на времето и по телепортация,специалисти по студен термоядре синтез,шофьори на летящи таксита и много други не често срещани професии.Необходими са 100 000 човека.Заплата-в злато и платина-по 10 кг месечно.Засега подземните ни заводи за цветна паяжина бездействат заради липса на кадри.Тук-там някой политик се опитва да ги подкара.Ако успее,ще открием нов път на коприната(паяжината) и ще станем 1 в галактиката.

70

Анонимен

преди 2 години

Повечето българи са отчайващо мързеливи. Правих едни пътеки на гробището и тези от фирмите дето правят паметниците споделиха, че дават 100-120лв/ден, но никой не се задържа. Пробвали с руоми-не ставало, българите и турците карали седмица, две и се отказвали. Работата е специфична (има и хамалогия-бетон, и мазане, работа с нивел и лепила..), но всеки би се научил. Говорим за работници, а не за каменоделци с опит. Сега им помагат синове, зетьови и т.н. Неща за 1500-2000лв ги направих сам за 3дни.

69

Спецялист

преди 2 години

Специалисти се намират много лесно, ей на питайте мен - само трябва да сложат подходящата стръв на въдицата - старши електронен инженер, цифрова, аналогова и мощна електроника, програмни езици - Джава, Питон, Вижуал Бейсик, ембедед - C, Asembler, микро питон, VHDL, Verilog, над 20 години стаж в щатите и канада под 10к никой няма шанс да ме наеме.

fallback