Снимка: БГНЕС
fallback

Малко над 1500 студенти ще посетят Банско тази година, за да отпразнуват 8-ми декември. И тази година пандемията се отрази на туристическия бранш и доведе до спад на празнуващите в сравнение с предходните години.

"За жалост, миналата година нямаше нищо, но от 2019 имаме спад, може би около 70%. Но около 1500 човека са жадни за празнуване и да си изкарат страхотно", посочи туроператорът Недялко Колев пред Bulgaria ON AIR.

За празника мерките са затегнати. В хотелите ще бъдат настанявани само студенти със "зелен сертификат" или с отрицателен Ковид тест. Мобилни лаборатории тестваха и на място.

"При спазване на всички епидемични мерки – разстояния, сертификати, дори хората се научиха, че трябва да ги спазват тези правила", изтъкна секретарят на Сдружението на туристическия бизнес в Банско - Зорка Тумбакиева.

Тази година голяма част от студентите ще празнуват алтернативно – като Юлия Гайджари. Тя и колегите ѝ от специалността "Съвременна хореография" ще изкарат празника в подготовка за концерта си на 16 декември в София.

"За нас животът в залата е по-важен, отколкото животът в дискотеката и аз многократно напомням: нека да мине концертът, пък тогава където искат да ходят на дискотека", смята преподавателят в ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Aнелия Янева.

Въпреки кризата, част от къщите за гости в района на Разлог отказват да приемат студенти.

"Съжалявам, млади хора са, трябва да се вярва в тях, но те не показаха уважение към нас", каза собственикът на къща за гости Елисавета Бояджиева.

И все пак студенти ще напълнят част от хотелите и къщите за гости в района на Банско и Разлог и през уикенда, за когато голяма част от тях са отложили празника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Седефчо Сикишеф

преди 2 години

Ох мале, ще има оране до припадък!!! Браво....Кекс до дупка! По всички дупки..... Сега му е времето, младежи...

27

Анонимен

преди 2 години

24, искаш да кажеш онея дето бяха синчета на отговорните другари и с по-широките дупки, нали?

26

Анонимен

преди 2 години

"1500 студенти ще празнуват утре в Банско".......И?!

fallback