Снимка: БГНЕС
fallback

Голяма част от рибата в България не е прясна, а дълбоко замразена. Тя не би трябвало да е опасна, но има значение колко време е стояла размразена. Големият риск не е 5-ти и 6-ти декември, а няколко дни след това, когато може да попаднем на непродадена стара продукция, предупреди Богомил Николов, председател на асоциация "Активни Потребители“.

По думите му рибата е един от най-рисковите продукти, когато започне да се разваля, може да донесе тежки здравословни щети върху хората.

"Евтината риба не винаги е качествена“, каза още Николов. „Акцентът на Никулден пада върху рибите. В България на почти всеки празник има специфичен продукт, който е на фокус. Тогава се получава една особено ситуация, където или има много стока на пазара, а понякога има дефицит, когато има прекалено много стока пък възниква риск от залежаване и предлагане на развалени продукти. Потребителите трябва да се доверяват на познати търговци, а не просто да гледат най-ниската цена“, каза той пред БГНЕС

При нередност е важно да сигнализираме отговорните институции. „Ние от години казваме, че оценката на риска не е на ниво. Няма контролен орган на света, който да покрие всеки един магазин. Важно е ограничените ресурси да се използват правилно. Трябва да се проверява в най-рисковите места, като за целта оценката на риска е нещо важно, за да може да се улучват проблемните места. Важно е потребителите да сигнализират за нередности", призова той.

Той обясни, че еттикетите често са подвеждащи. "Ежедневно виждаме проблеми и пропуски в тях, но те са много малко на фона на стотиците видове стоки на пазара. Важно е хората да ги четат. Означаването на срока на годност може да става по два начина, което обърква хората. Единият е "най-добър до", другото обозначение е „използвай до“. Едното е срок на годност, а другото срок на качество. Пакетче солети може да бъде консумирано много след изтичането на срока за годност. Това обърква много хора“ заяви Николов.

Пластмасовите опаковки са вредни и трябва да бъдат избягвани. „Най-рискови са пластмасите. Ние забравихме доброто старо стъкло, което е един от най-безвредните материали, а го заменихме с пластмаси, които са по-евтини“, завърши Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

Прясна морска риба - на морето (и то не нашето). Никога не купувайте "прясна", защото не е.

16

Един Българин

преди 2 години

Като истински Българин мразя византийците, но по отношение на рибата са прави. НИКОГА не ядат замразявана риба и след ден макс два я хвърлят. Рибата като се замрази от най-полезната храна става най-вредната какво като е евтина като после ще дадеш парите за лекарства.

15

Анонимен

преди 2 години

Значиии гледах един филм по една телевизия за Япония, та показваха как се прави суши. Ако някой си мисли че рибата за сушито е прясно - се лъжи жестоко. Рибата се замразява веднага след като се улови първо (според японския майстор готвач) да се запази свежа и второ - замразява се до минус 20 за да се убият всякакви бактерии, микроби и също някакви червеи подобни на глистите, които се предават на хората. Та нека да е замразена ама правилно, щото на "прясната" риба очите може да са бистри със дни

fallback