Снимка: Bulgaria ON AIR

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 2 декември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни, коментира в поредния си анализ във Facebook математикът Николай Витанов.

1. Базовото репродуктивно число днес пак е 0.999 - близо е до 1. Но все още е под 1. Много бавно се свива обхватът на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Темповете на разтоварване вчера определих като мижави. Днес пак са мижави. Това е неприятност. Защо? Защото хората на първа линия са претоварени и няма съществено разтоварване. Но тези хора и те трябва да си почиват и да се съвземат от дългите работни дни и нощи. А за тях почивка няма.

Още по темата

2. Смъртността

Значи, дотук при тази вълна са починали 12.1% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. И не е заради ваксинацията. Напротив, ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Но не е - което е очаквано за България.

3. Картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Няма промяна в очакванията в сравнение с вчера, като се изключи това, че Силистра прескача между нива 2 и 3. Обяснявал към го много това - случва се, когато заболеваемостта в някоя област е на границата между два цвята. Там трябва да е оцветено в райе - червено и жълно, но не го правя, за да не нарушавам методологията на Министерството на здравеопазването. Но да си знаете - когато една област танцува така, тя е на границата между два цвята. По-дългосрочната прогноза показва, че Силистра ще се върне обратно в жълтата зона. Там може да отиде и Сливен. Това ще го обсъждаме през следващата седмица.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта. Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран - случаите и смъртността продължават да намаляват. Както ви писах, днес е денят да видим какво стана с прогназата за края на ноември, която беше направена в началото на месеца. Знаете, че имаше 2 контролни числа - 2000 нови случая и 100 починали на ден. Вчера починалите са 89 - очаквано под контролното число от 100. Прогнозата се изпълни. Следващото контролно число - 2000 нови случая. Вчера са 2105. Когато тази прогноза бе направена, броят беше 6000 на ден и валяха прогнози за 10 000, че и 20 000 на ден.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук Силистра мина от виолетовата в червената зона. После и в други области ще стане така при продължаваща устойчивост на благоприятния сценарий. А той ще е устойчив, ако имаме акъл в главата.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или, ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента. Тук да ви напиша нещо. Няма да се плашите - няма го Омикрона в България. Питате ме за количествени оценки. Мога да ги направя, но предпочитам да изчакам да дойде вариантът тук. Защо не бързам. В Южна Африка населението е по-младо, на него новият вариант му действа по един начин. Тук доста хора са  60+. Вариантът ще води до други резултати. Искам да видя как ще тръгне и дали ще тръгне съгласно педварителните изчисления, които съм направил. Второ - очертават се спокойни празници - нека други ви плашат какво ще е след Нова година. Аз съм казал само, че след Нова година ще имаме проблем. Но да изтикаме дотам.

7. Тотален локдаун до края на годината - йок.  Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase