Снимка: Pixabay
fallback

Деветдесет процента от всички тестени изделия съдържат глутен, който, ако се консумира в големи количества и ежедневно може да доведе до синдром на раздразненото черво, автоимунни заболявания и кожни проблеми, казва диетологът Анастасия Гаврикова.

Разнообразието от хранителни вещества е основното правило при съставянето на здравословен хранителен режим, казва тя.

"Ако сте почитатели на пастата и ядете макаронени изделия всеки ден, няма да получите хранителните вещества, които се съдържат в други зърнени култури: в елдата, в кафявия ориз, в киноата. Така че, ако обичате тестени изделия убедете се, че нямате стомашно-чревни проблеми, автоимунни заболявания. Важно е да следите как изглежда кожата ви и дали сте с наднормено тегло”, съветва диетологът.

Тя добави, че можете да изберете безглутенова паста: това са оризови спагети, паста от нахут и царевична паста. "Уверете се, че на опаковката пише "без ГМО", предупреди Гаврикова, цитирана от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

До един

преди 2 години

Надявам се, под "многото години" да имаш предвид последните около 3 хилядолетия, откакто я има по земята. На-напред в южната америка, а сетне - по света и у нас. Колкото до ГМО-то, какво по-голямо от това, сичкото зърно да й е на един кочан, и ако не се отдели на самосиндикално, да няма как да израстне... Не вярваш ли, сега му е времето да заровиш една пълна какалашка някъде в градината и в края на май да се обадиш за резултата.

20

Анонимен

преди 2 години

То за това всички италианци се хранят с спагети и макарони ,и все болни )

19

Oops

преди 2 години

А игла на 6 месеца нищо не отключва.

fallback