Снимка: БГНЕС

В област Ловеч заболяваемостта от коронавирус продължава да намалява и спадна под 550 на 100 хиляди души, при 705 на 100 хиляди в началото на миналата седмица. Но тази положителна тенденция не се отразява на смъртността в региона. За последния отчетен седемдневен период в областта са починали 18 души, с 40% повече от предходната седмица.

Болниците в област Ловеч все още са натоварени, но натискът намалява. Интензивните отделения все още са пълни.

„Смъртността сега е резултат на високата заболяемост отпреди две седмици, десет дни, отпреди една седмица, от високия брой положителни случаи и заболели“, казва директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева пред БНР.

Още по темата

Починалите са основно хора над 70 години, с множество съпътстващи заболявания, неваксинирани в много висок процент, поясни тя.

„От тази седмица наблюдаваме известно намаляване на заболеваемостта, но смъртните случаи са повече, отколкото предходния месец“, отбелязва директорът на специализираната белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска.

Част от пациентите пристигат в увредено общо състояние, а при някои състоянието е много тежко.

По думите й влошаването настъпва приблизително на пети ден от хоспитализацията. "Много тежки случаи имахме, закъснели случаи. Някои от хората бяха направо за реанимация, но поради липса на легла в реанимациите, бяха приети в нашите отделения и за съжаление се стигна до летален изход.“, допълни тя.

Д-р Дудевска съветва неваксинираните пациенти на възраст над 45 години с придружаващи заболявания, които трайно - повече от 5 дни поддържат температура над 38 градуса, особено ако това е съчетано със задух, задължително и незабавно да влязат в болница.

„Продължава в обществото да се шири мнението, че се касае за обикновена грипна симпоматика, тъй като и сезонът е такъв. Много хора смятат, че това е обичайната респираторна инфекция. Не се тестват или се тестват вкъщи. Премълчават положителния тест, който са установили вкъщи и когато симптомите авансират до степен повече да не може да се лекуват вкъщи, пристигат чрез спешна помощ или ги карат близки хора. Това е една от причините за високата смъртност според мен.“, добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase