Снимка: Finance Academy
fallback

Професор Даниела Бобева и консултант към Световната банка, автор на първия учебник по Лични финанси в България, бивш заместник министър-председател на Република България, бивш Вицепрезидент на Черноморска Банка за търговия и развитие и активен преподавател в университети, сред които УНСС, ВУЗФ и други. В интервю тя направи коментар относно финансовата грамотност и култура в България, наред с актуалната тема за инфлацията. Към настоящия момент проф. Бобева е лектор в образователната програма по Инвестиции и лични финанси на Finance Academy, която стартира на 22 ноември с курса по лични финанси.

Каква беше мотивацията Ви да се присъедините към образователната инициатива Finance Academy?

Харесаха ми организаторите на Академията – въодушевени млади хора и изключително интелигентни! Аз съм се посветила на обучението по лични финанси, а Финансовата академия ми дава възможност да реализирам тази своя цел. Този тип обучение е много трудно поради две причини: Първо, участниците не са просто слушатели, те изискват много и никога не знаеш какво – това е нещо като да стреляш по движеща се мишена. От друга страна, за разлика от студентската аудитория, която е относително хомогенна, тук имаме различни хора с различна степен на знанията, различни жизнен опит и финансов капацитет.

Много трудно се намира котвата в обучението, защото личните финанси са нещо много лично и са различни, в зависимост от възрастовите, професионални и образователни групи. Различието в аудиторията е голямо предизвикателство за лектора, но аз обичам да е трудно и вярвам, че красотата е в различието, не в еднаквостта.

Как бихте оценили нивото на финансова култура в България?

Много, много ниска. И ако преди около десетилетие това се дължеше на липса на достатъчно информация и инициативи в тази област, сега проблемът е точно обратното – всички станаха специалисти по финанси. Ние се давим в море от всякаква информация, включително подвеждаща, непълна, некоректна. И това е много вредно за хората и финансовите решения, които те взимат.  

Програмата “Инвестиции и лични финанси” алтернатива ли е на традиционното образование?

Не мисля, че програмата на Finance Academy е алтернатива – традиционното образование и новият формат на програмата се допълват, защото, след като излезем от образователната система, всичко се променя. Особено динамична е сферата на финансите, в която промените са по-скоро нормалност.

От друга страна, формалната образователна система е доста тромава. Въвеждането на нови дисциплини става трудно – трябва да се махнат определени дисциплини или да се редуцира друг хорариум, за да се въведат нови знания. Ето защо, неформалната образователна система,като курсовете във Finance Academy, е изключително важна и жизнено необходима.

Аз преподавам лични финанси в няколко университета – тоест в системата на формалното образование. Там има строги правила на обучението, акцент върху теорията, съчетаване на лекции с упражнения, но най-важното е, че тук студентите са задължени да участват и да вземат изпита си, докато при неформалното обучение, личната заинтересованост произтича от убедеността, че тези знания са необходими и важни. Това дава и повече гаранции, че получените знания ще се използват, и обучението тук не е формално, а истинско.  

Кои са най-често допусканите грешки при съставянето на личен и семеен бюджет?

Първата грешка е да не правим бюджет. А дори и да съставяме бюджет, често го свеждаме до балансиране на приходи и разходи. Бюджетът не е някакъв писмен документ, подчиняващ се на форма и правила – той е начин на мислене и осъзнаване на личните финанси, реализация на нашите жизнени планове и капацитета ни да ги осъществим.

Как очаквате да се отрази инфлацията и икономическата обстановка върху джоба ни през 2022 г.?

Вижте, инфлация в порядъка до около 3% е както приемлива от макроикономическа гледна точка, така и поносима от социална гледна точка. Има една теория за усетената инфлация. Ние усещаме винаги различна от общата инфлация, защото стоките в нашата потребителска кошница са различни. Така че инфлацията за всеки един от нас ще зависи не толкова от джоба, колкото от кошницата и какво има в нея.

Ние живяхме в един дълъг период на дефлация и ниска инфлация, затова имаме много ниска степен на поносимост към инфлация. В тази среда вирее много политически популизъм, а колкото повече са раздават пари, толкова повече инфлация имаме.   

Курсът по лични финанси с проф. Даниела Бобева стартира на 22 ноември. Всички желаещи могат да се запишат за цялостната програма на Finance Academy по Инвестиции и лични финанси до 18 ноември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback