Цените у нас скачат, а икономическата криза, породена от коронавируса, се усеща. Какви са очакванията от новата власт?

"Ние се нуждаем от бюджет. Имаме проектобюджет от преходното служебно правителство. Този проектобюджет вероятно ще бъде внесен най-вероятно от новото правителство. Но има неща, които за да се случат, трябва да бъдат гласувани в новия бюджет за 2022 година", каза финансовият анализатор Борис Петров в "Денят ON AIR".

Той добави, че пари ще има, но е важно разпределението на допълнителните плащания.

"Вече е сигурно, че това са последните избори за тази година, така че вече склонността за спекулации ще е по-малка и политическите сили трябва да намерят сили да приемат един бюджет за следващата година навреме", подчерта Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че няма технологично време за нов бюджет и е добре да се стъпи върху проектобюджета на служебното правителство.

Петров обърна внимание, че цените на енергията в България са по-ниски, отколкото цените в съседни държави.

"Цените се определят от търсенето и предлагането. В съседните държави цените са по-високи. Затова част от българските енергийни производители изнасят енергия на по-високи пазарни цени. Това придвижва по-високо и цената на нашия пазар", поясни Петров.

Той разясни, че инфлацията е резултат от поведението на енергийните цени и цените на хранителните стоки.  

"Инфлацията е висока. По последни данни имаме пикова стойност през октомври. Ще завършим годината вероятно с по-ниска инфлация. Вероятно през първото тримесечие на следващата година ще имаме малко повишение на инфлацията. Не очаквам средногодишна инфлация за следващата година да е по-висока от 5%", изтъкна Петров.

Финансистът настоя, че са преувеличени твърденията, че ни очаква Виденова зима и добави, че за него това е спекулация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase