Снимка: БГНЕС

Транспортният министър Христо Алексиев увери, че всички ангажименти, които е поел към автомобилния транспортен бранш, ще бъдат изпълнени.

"Още в началото на мандата на служебното правителство, заедно с колегите от другите министерства и браншовите организации в автобусния, товарния и таксиметровия превоза, разработихме спешни мерки за подпомагане на автомобилния транспортен сектор, по няколко направления", посочва министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Той е обявил още, че до края на годината ще бъдат отпуснати до 40 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи, за което вчера България е получила и официално одобрение от Европейската комисия. "Договорено е алтернативният данък при таксиметровите превози да бъде намален до законовия минимален праг от 300 лв.", уточнява още транспортният министър.

"Успяхме в максимално кратки срокове да подготвим измененията в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. С промените увеличаваме почти двойно размера на командировъчните пари за международните водачи. При единична езда командировъчните се увеличават от 27 евро на 50 евро, а при двойна - от 21 евро на 45 евро. Благодаря на вицепремиера Гълъб Донев за бързата и ефективна работа по тези промени. Размерът на командировъчните средства са определени през 2007 г. и от тогава не са актуализирани", допълва още Алексиев.

Министърът определя това като малка стъпка, но с голям ефект за целия транспортен бранш. Според него така ще се постигне и обезщетяване на работниците в автомобилния сектор, тъй като през последните години липсата на шофьори е станала осезаема.

Министърът отбелязва, че предстои в кратки срокове да бъде внесена молба от България до Съда на Европейския съюз за спиране на изпълнението на част от разпоредбите на Пакет Мобилност I и по-конкретно разпоредбите относно връщането на камионите в държавата членка на установяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase