fallback

"Зеленият сертификат" предизвика сериозни полемики у нас, но историята показва, че подобен документ изобщо не е нещо ново.

Сертификат за ваксинация с печат на турския султан е открит в Петрич. Документът е за едра шарка и датира от 1908 година.

"Зеленият сертификат" за ваксина е сред експонатите в Петричкия исторически музей. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на града, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Той съдържа лични данни за лицето, което е ваксинирано – лично и фамилно име – възраст, занятие и вероизповедание, съдържа и дата, на която е направена ваксинацията. Документът датира от първото десетилетие на 20-и век, вероятно от 1908 година", уточни уредникът на "Нова и най- нова история" в Историческия музей-Петрич Тодор Тараков.

Документът е издаван за пътуване в Османската империя. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница.

"Документът е за ваксинация от болестта едра шарка и е използван от жители на Османската империя, вероятно за пътуване, но предполагам, че е в рамките на Османската империя. Документът е на османо-турски и само заглавната част е написана на френски език, който тогава е бил международен език", обясни Тараков.

Историците изтъкват, че България е една от първите държави, която въвежда задължителната ваксинация срещу едра шарка преди повече от век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Джо

преди 2 години

Ако имаше фейсбук тогава, сега щяхме да сме в поредната вълна от едра шарка и поредния локдаун

92

Фигуранта

преди 2 години

Най после откриха зеления сертификат на зеления чорап.

91

Анонимен

преди 2 години

Това е вирус за редуциране на старците, когато намерят вирус срещу *** света ще е прекрасен!

fallback