Снимка: БГНЕС
fallback

В условията на разпространение на пандемията от COVID-19, за изминалата година се забелязва сериозен ръст в броят на изоставените домашни любимци, предимно кучета и котки.

Това показва приетият от кабинета днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2020 г.

С 22,5% се е увеличил броят на осиновените безстопанствени кучета през 2020 г. спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 2018 г.

Броят на регистрираните приюти за безстопанствени кучета е 54.

При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в страната са заловени 20 432 броя кучета, от които 5 553 са осиновени. Най-голям процент кучета с нов дом са в областите Бургас, Габрово, Перник, София град, Силистра, Стара Загора и Русе, съобщиха от правителствената пресслужба.

Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина. С цел прилагането на единен подход, гарантиращ спазването на разпоредбите на действащото европейско и национално законодателство, е разработена Стандартна оперативна процедура за сертифициране при транспортиране на домашни любимци с търговска цел, която е публикувана и достъпна на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

Ако стопаните им са умрели.....

4

Miss Kobylkina

преди 2 години

Аз моето коте не съм си изоставила! Мъърр!

3

Тони

преди 2 години

Тази година гледам 3 котета изоставени от майка им. В момента са страшни сладури. Много са мили и умни. Големи са вече и са ячки топурлачета защото ги храня редовно. Душички :)

fallback