Снимка: БГНЕС
fallback

Ако погледнем данните от спот пазарите на електроенергия в България, както и тези за останалите страни в региона, ще видим, че има съвсем минимални разлики в цената. Това означава, че цените на тока в момента не са породени от някакви процеси, които са специфични за нашата страна, а става дума за едно общоевропейско положение на енергийните пазари. Това заяви Красимир Живачки, главен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Пазарът в България е в процес на либерализация още от 2004 г. и този процес ще завърши с излизането на битовите потребители на свободния пазар. Но ние не сме завършили все още този процес, което означава, че българските домакинства са в много по-изгодна ситуация от в другите страни.”, обясни гостът.

Причината е, че шоковият ръст в цените в западноевропейските страни удря и домакинствата, докато в България не е така. Живачки допълни, че българските битови потребители могат да бъдат спокойни, че поне до 1-ви януари могат да се радват на една регулирана цена на електроенергията.

Трябва да отбележим, че в момента ставаме свидетели на безпрецедентна ситуация на пазарите и рязко увеличение на цените. За това се говореше от август, но ние като асоциация на търговците го видяхме още през април. Тогава алармирахме, че през зимните и есенните месеци може да има сериозни проблеми, допълни Живачки.

Пазарите в Европа са вече свързани и потокът на електроенергия се движи от по-евтините пазари към по-скъпите. Това означава, че цените на пазарите на съседните държави оказват натиск и на тези около тях. Красимир Живачки коментира и слуховете, че има спекулации с цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

Според него, ако говорим за спекулация, то трябва да говорим за спекулация на регионално ниво. Ако поради някакво спекулативно поведение цената на тока скочи, то търговците моментално ще използват алтернативни методи, за да закупят електроенергия и по всяка вероятност ще внесат от Сърбия и от Румъния, което ще намали цената.

Има нужда в Европа от един последователен документ с набор от мерки, които държавите трябва лесно да могат да прилагат. Част от тези мерки могат да бъдат различните добавки към цената на електроенергията, коментира Живачки, но при липсата на парламент е много трудно това да стане в България.

Целият разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 2 години

Орбан реши проблемът като национализира енергетиката. Оправи всички дългове и показва среден пръст на ЕС. Ние сем си виновни , че ни управляват търтеи. Докато не се вдигнем реално, а не виртуално няма да се оправи нищо.

74

Анонимен

преди 2 години

България да се махне от проклетия ЕС. Както и от НАТО. Никаква файда нямаме от тези прогнили организации.

73

до 85

преди 2 години

Никога не съм искал а винаги съм против ЕС и НАТО

fallback