Снимка: БГНЕС

Държавната компания "Булгаргаз" поиска ново поскъпване на природния газ от ноември с 31,9%, показва заявление на дружеството, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него държавната компания настоява синьото гориво да струва 126,76 лева/МГВч.

За последен път цената на природния газ беше променена преди 13 дни с 36%. Причина и за предишното, и за бъдещото поскъпване е изменението на цената на международните пазари.

От 2019 година България предоговори договорите си с основния доставчик "Газпром експорт" и те станаха обвързани с котировките на международните пазари. Преди това нямаше обвързаност в такава голяма степен.

Цената се определя от енергийния регулатор всеки месец. Толкова съществено поскъпване се очаква да се отрази и върху цената на парното и топлата вода, за която беше обещано, че ще се запази до Нова година..

Според справка на сайта на "Булгаргаз" цената на природния газ за десет месеца се е увеличила в пъти. През януари мегаватчас се е продавал за 26.93 лева, а сега струва 94.54, съобщава БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase