Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Националното преброяване 2021 приключи. Преброили са се 82% от населението на България. Журналистът Лияна Панделиева е успяла да се преброи онлайн, но не е била посетена от преброител и е трябвало сама да изпрати уникалния си код по имейл на НСИ.

"След това вече видях имейла, в който пишеше, че трябва да изпратим както номера си, така и адреса си. Това поражда много въпроси. Когато въвеждаш номера на личната си карта, всички данни са там. Опасявам се, че начинът по който е конструирано това преброяване не е ясен и на самите преброители", убедена е Лияна Панделиева.

От Националния статистически институт обясниха, че няма място за притеснение.

"Кодът го има в системата, но не винаги се попълва вярно адреса. Няма адресен регистър и затова събираме тези кодове. Процесът по преброяването беше затруднен и от недостигът на преброители в големите градове и по-голямата натовареност за тези, които са били на терен", заяви Магдалена Костов от дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Борислав Василев трябвало да преброи около 2000 души в столичните квартали "Подуяне" и "Сухата река".

"Успях да преброя към 80-90%, в това число са и тези с кодове", уточни преброителят.

Борислав признава, че работата не е минала безпроблемно.

"На определени адреси трудно намирах хора, имах и 5 отказа, няколко души бяха бездомни", добави Борислав Василев.

А Лияна Панделиева казва, че доверието ѝ в целия процес по националното преброяване е разколебано.

"Ако проблемът е със системата и с преброителите, то очевидно срещаме проблем с бройката. По всяка вероятност ще отчетат, че сме намалели, но това си го знаем и без преброяване", коментира журналистът.

Трудности отчитат и от НСИ.

"Доста трудно беше това преброяване. Имаше Ковид-19, няколко избори, доста трудности имаше, но вярвам, че се справяме със ситуацията", заяви Магдалена Костова.

По данни на НСИ към 9 октомври все пак са се преброили 5,658  души, което е около 82% от населението. От тях 2,404 млн. са се преброили електронно, което е едва 34%.

"Нашите очаквания бяха за 60-70% електронно преброени, което създаде затруднения. Наложи се нашите преброители да броят много повече хора на хартия", обясни ситуацията Магдалена Костова.

Причината за ниския процент хора, преброили се онлайн, е във фалстарта на електронната система. Тя беше обект на хакерски атаки и това на практика блокира достъпа на хората до сайта в първите дни на преброяването.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Диана

преди 2 години

До жалка история За такива неща няма отговорни-БСПтата никога за нищо не са виновни, винаги другите са им виновни защото всички БСПта са един дол дренки-да хванеш единия, пък да удариш с него другия..Те така са се подбирали 100г., да са все рода..Та на тази рода дължим всичкото си цветущо неблагополучие,защото това което тя знае за държавата го е научила от турците,иначе ни приема, ни предава-трябва явно да ги подгониш, да ги халосаш, да ги лумчиш, че да се учат, но най-добре е да ги махаме

31

Диана

преди 2 години

До Пилци Грозно е да мислиш дори по този начин, а камо ли да го напишеш! Не знам защо го правиш,дали от отчаяние или чувство на безсилие, а може би и от двете, но по този път ще стигнеш до никъде..Никой няма да свърши нашата работа-ние сами трябва да се оправим..Нали за това са се борили нашите предци-да си имаме своя държава,за да се оправяме сами..Не трябва никой да се отчайва,прогресът не е разходка в парка! Истината е, че не можеш да искаш от жабата да бъде лебед, колкото и да се маскира

30

жалка история

преди 2 години

И сега кой ще поеме отговорност за пълния провал на това преброяване? При над 1 милион непреброени, при това почти всички роми. Толкова ли за 10 години не можахте да направите организация за преброяване в тия махали и гета?

fallback