Снимка: БГНЕС

Не са използвани никакви специални СРС-та срещу Пламен Бобоков, а само са огледани съобщения, които двама абонати са си разменяли и това е оглед на веществено доказателство. Това обяви пред NOVA NEWS Данаил Шостак, заместник-ръководител на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делата срещу братя Бобокови.

Огледан е мобилен телефон, в който са видени тези съобщения. Това е станало до известна степен със съдействието на Пламен Бобоков, обясни Шостак.

В свои медийни участия Пламен Бобоков поставя въпроса дали президентът не е бил подслушван, а отговорът на спецпрокурорът е: "Категорично не, по нито едно от делата, в който аз (Шостак  б. р.) съм бил наблюдаващ прокурор, не е установено, че е подслушван Румен Радев". Ако е имало нещо, то пак е установено с оглед на веществено доказателство - телефон. Тези есемеси са в рамките на производството на търговия с влияние.

Относно делото за опасни отпадъци срещу братя Бобокови според прокурор Данаил Шостак безспорно е установено, че един от братята е подписал договор, чрез който се създават търговски отношения с една от фирмата, свързана с депониране на отпадъците, и Айгюн Еминов, управител на "Феникс Плевен".

Спецпрокурорът коментира връзката между Лиляна Деянова и Васил Божков. "Връзка между Лиляна Деянова и Васил Божков може да се види в търговския регистър, който е публичен, и всеки може да направи проверка", каза Шостак.

Той добави, че съдът не е върнал делото срещу Лиляна Деянова за доразследване, а само за процесуални нарушения.

"Самият Божков не е обект на разследване по това дело. Отпаднало е и обвинението за заплаха срещу членове на АПИ от страна на Деянова и нейният съдружник", информира още прокурорът.

Закриването на Специализираната прокуратура и съд ще имат катастрофални последиците по отношение борбата с организираната престъпност, ще бъде срината и мотивацията за борбата с корупцията по високите етажи на властта, прогнозира Шостак.

За "Пандора пейпърс" той заяви, че не са получавали сигнал за проверка от ДАНС, и подчерта, че наличието на офшорни сметки или оперирането в такива зони не е престъпление. От Специализираната прокуратура ще изчакат анализа на ДАНС по случая и тогава биха могли да коментират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase